شکستگی ساعد
علائم شکستگی ساعد دست
معمولا درد نشانه مهمی از احتمال شکستگی میباشد. از دیگر علائم مهم شکستگی ساعد عبارتاند از:
به طور کلی رایجترین علائمی که با شکستگی ساعد دست همراه هستند، درد و تورم شدید است که حتی در زمان چرخاندن مچ دست بیمار با درد بسیار زیادی روبهرو خواهد شد.
در صورت شکستگی دو استخوان ساعد با هم، ظاهر ساعد دچار تغییر فرم می شود.
احتمال کوتاهتر و خم شدن ساعد آسیب دیده وجود دارد که در این شرایط فرد بدون کمک دست دیگر خود نمیتواند بازو را حرکت دهد.
در برخی از شکستگیها استخوان ساعد به صورتی جابجا میشود که با آسیب رساندن به پوست سبب زخم شدن آن میشود و یا حتی ممکن است تا در صورت شدید بودن، از پوست خارج شده که به آن شکستگی باز میگویند.
تشخیص شکستگی ساعد دست
روشهای تشخیص شکستگی استخوان ساعد، عبارتاند از:
بررسی فیزیکی
در ابتدا پزشک به بررسی پوست دست بیمار پرداخته تا متوجه شود که میزان شکستگی چقدر است. برای یافتن نواحی حساس، قسمتهای متفاوت بازو را نیز لمس میکند.
همچنین پزشک برای اطمینان از قطع نشدن خونرسانی به ساعد از گرفتن نبض بیمار کمک میگیرد. در ادامه نواحی دیگری مانند مچ دست و بازو و شانه را نیز مورد ارزیابی قرار میدهد.
بررسی به کمک عکسهای رادیوگرافی
رایجترین تکنیک عکس برداری که برای این عارضه مورد استفاده قرار میگیرد، اشعه ایکس است که میتواند جابجایی استخوان و فاصله بین آنها را نشان داده و همچنین مشخص کند که استخوان چند تکه شده است.
روشهای درمان شکستگی ساعد دست
برای درمان ساعد شکسته با توجه به میزان و نوع شکستگی روشهای درمانی متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند که عبارتاند از:
جا اندازی
جا انداختن استخوان باید با دقت فراوانی انجام شود. ساعد دارای دو استخوان بوده که به طور هماهنگ با هم کار میکنند. به همین جهت جا اندازی نادرست میتواند سبب جوش نخوردن استخوان و یا بد جوش خوردن آن گردد.
جا اندازی ساعد شکسته و بی حرکت کردن آن یکی به دو صورت باز و بسته قابل انجام است:
در شرایطی که جابهجایی در محل شکسته شده وجود نداشته باشد، دست به طور کلی و از کف دست تا بالای بازو، گچ گرفته میشود. برای این کار آرنج در وضعیت 90 درجه قرار داده میشود. پزشک معالج نیز هر 3 هفته یک بار با کمک عکسهای رادیوگرافی وضعیت ساعد را مورد بررسی قرار داده تا در صورت جابهجا شدن استخوان، زود متوجه آن شده و اقدام لازم را انجام دهد.
باید این را بدانید که عضلات ساعد قدرت بسیار بالایی دارند و حتی اگر به کمک گچ هم حرکتی نداشته باشند، به دلیل انقباض عضلات امکان جابهجا شدن آنها وجود دارد. که البته این شرایط معمولا بعد از 3 هفته وجود ندارد.
اگر این سه هفته بدون جابجایی استخوان سپری شد، حدود 10 تا 12 هفته بعد استخوان جوش میخورد که این زمان برای کودکان، بین 4 تا 6 هفته میباشد.
اما اگر شکستگی استخوان با جابجایی همراه باشد، در بزرگسالان جراحی انجام شده و در کودکان همچنان از جا اندازی بسته و گچ گرفتگی استفاده میشود که در صورت جواب ندادن، جراحی انجام خواهد شد.
جا اندازی باز ساعد شکسته
در این روش، پوست و عضلات ساعد برش داده میشوند تا متخصص ارتوپدی بتواند دید کافی به استخوان شکسته شده داشته باشد. سپس با دید مستقیم، جا اندازی با دقت بسیار بالا انجام شده و بزرگسالان پیچ و پلاک فیکس شده و در کودکان معمولا از نیل داخل استخوانی استفاده میشود.
در نهایت یک آتل بلند برای کل دست در حدود 1 الی 2 هفته استفاده میشود. بعد از برداشتن آتل، بیمار باید مرتب تمرینات ورزشی را برای جلوگیری از خشک شدن مفصل انجام دهد.
جراحی
در صورتی که میزان آسیب دیدگی و شکستگی بسیار شدید باشد و با جراحت زیاد و خونریزی نیز همراه باشد، پزشک نمیتواند برای بهبود آن از روشهای قبلی استفاده کند و در این شرایط باید جراحی برای درمان قسمت آسیب دیده انجام شود.
جراحی ساعد شکسته حتما باید توسط جراح متخصص و کار بلد انجام گیرد، زیرا در غیر این صورت احتمال عفونت و عوارض دیگر وجود دارد.
فیزیوتراپی شکستگی ساعد دست
یکی از قسمتهای مهم درمان ساعد آسیب دیده انجام فعالیتهای ورزشی و تمرینات فیزیوتراپی است که به بهبود هر چه سریعتر عارضه کمک میکند. انواع روشهای رایج فیزیوتراپی عبارتاند از:
- شاک ویو تراپی
- این روش درمانی غیر تهاجمی، با ترمیم تاندونها و بافتهای آسیب دیده به بهبودی سریعتر کمک میکند.
- اولتراسوند تراپی
- اولتراسوند تراپی
- با کمک این دستگاه پیشرفته، فیزیوتراپیست میتواند به افزایش گردش خون کمک کند که در نهایت با کاهش درد و التهاب قسمت آسیب دیده به روند بهبودی کمک نماید.
- لیزر درمانی برای شکستگی ساعد دست
- در این روش با استفاده از پرتوهای نور با طول موج قوی به ترمیم بافت آسیب دیده پرداخته میشود.
- مگنت تراپی
- در این روش از امواج مغناطیسی برای بهبود بافتها و عضلات آسیب دیده استفاده میشود.
- کایروپراکتیک
- در این روش از هیچ دستگاهی استفاده نشده و فیزیوتراپیست تنها با استفاده از ماساژ دادن دست به کاهش درد و التهاب و سریعتر ایجاد شدن بهبودی کمک میکند.
شکستگی استخوان ساعد دست، میتواند به دلایل متعددی اتفاق بیفتد که موارد رایج آن عبارتاند از:
- زمین خوردن روی ساعد دست
- کشیدگی ساعد روی زمین
- ضربه دیدن شدید ساعد در تمرینات ورزشی خصوصا ورزشهایی از جمله اسکی، راگبی و فوتبال
- آسیب دیدن ساعد در حوادثی مانند تصادف با ماشین و یا دوچرخه
مدت زمان جوش خوردن استخوان ساعد دست
معمولا 2 تا 3 ماه بعد از جراحی و سپری کردن تمام موارد توصیه شده توسط پزشک متخصص، بیمار قادر به انجام فعالیتهای روزمره خود میباشد. در این چند ماه تا بهبودی کامل بیمار باید تحت نظر یک فیزیوتراپیست خوب قرار داشته باشد.
عوارض درمان نادرست شکستگی ساعد
در صورتی که شما درمان ساعد شکسته خود را به دست یک متخصص ارتوپدی خوب بسپارید، میتوانید اطمینان داشته باشید که بدون هیچگونه عارضه خاصی روند درمان و بهبودی خود را پشت سر خواهید گذاشت. با این وجود مهمترین عوارض شکستگی ساعد دست عبارتاند از:
دیر جوش خوردن و یا جوش نخوردن استخوان
به دلیل اختلال در خونرسانی قسمت شکسته شده، جااندازی نادرست و ناکامل و بی حرکت بودن ناکافی استخوان دست، ممکن است تا استخوان دیر جوش خورده و یا اصلا جوش نخورد. این اتفاق بیشتر در شکستگیهای پایین استخوان اولنا دیده میشود.
استخوان جوش نخورده لازم است تا تحت جراحی پیوند استخوان قرار بگیرد. در صورتی که بیمار قبلا از روشهای درمانی به جز جراحی استفاده کرده باشد، جراح به کمک پلاک قطعات جوش نخورده را فیکس میکند. اما اگر درمان قبلی جراحی بوده باشد که توسط یک فرد غیر مجرب انجام شده باشد، نیاز به تعویض پلاک وجود خواهد داشت.
کج جوش خوردن استخوان
در مواردی که استخوان بد جوش بخورد، میتواند سبب زاویه دار شدن استخوانها در قسمت شکستگی شود. همچنین این احتمال وجود دارد که استخوانها به هم بچسبند که هر دوی این موارد در نهایت در چرخش مچ دست اختلال ایجاد میکنند.
اگر یکی از استخوانهای ساعد از دیگری کوتاهتر باشد، مفصل دچار نیمه دررفتگی شده و با درد زیادی در ناحیه مچ دست همراه است.
در این شرایط لازم است تا عمل جراحی استئوتومی انجام گرفته تا استخوان در شرایط و وضعیت مناسبی قرار بگیرد.
سندرم کمپارتمان
در برخی از موارد که خونریزی و تورم در قسمت شکسته شده بسیار زیاد است، کمپارتمانهای دست دچار افزایش فشار میگردند که همین عامل میتواند منجر به بروز سندرم کمپارتمان شود. این عارضه با درد بسیار شدیدی همراه بوده که روشهای درمانی متفاوتی برای آن وجود دارد.
مراقبت بعد از شکستگی ساعد
برای اینکه هر چه سریعتر به بهبودی ساعد دست خود کمک کنید، لازم است تا توصیهها و نکات لازم را مد نظر قرار دهید که عبارتاند از:
- استفاده از آتل و بریس را مطابق با توصیههای پزشک ارتوپدی خود انجام دهید.
- فعالیتهای سنگین را انجام ندهید.
- در زمانهای مشخص شده برای چکاپ وضعیت دست خود باید به مطب پزشک مراجعه داشته باشید.
- تمرین درمانیها و ورزشهای مناسب را تحت نظارت یک فیزیوتراپیست خوب انجام دهید.
- مانع از وارد شدن هرگونه فشار و ضربه به دست خود شوید.